Când problemele de cuplu par de nerezolvat este recomandat să soliciți ajutor specializat, iar cel mai bun sprijin îl găsești la un psihoterapeut.
Psihoterapia de cuplu sau maritală, așa cum se înțelege și din denumirea sa, vine în sprijinul a două persoane unite de o relație romantică care au ajuns într-o situație de impas. Fie că este vorba de persoane căsătorite sau nu, tinere sau într-o relație de lungă durată, heterosexuale sau homosexuale, psihoterapia de cuplu este o resursă pentru rezolvarea conflictelor și creșterea satisfacției maritale.
Când este necesară psihoterapia de cuplu?
Dificultatea principală pe care o întâmpină psihoterapeuții, dar și partenerii este aceea că se caută ajutor de specialitate ca o ultimă încercare – ne salvăm căsnicia sau divorțăm. Însă, mai indicat ar fi ca acest pas să fie făcut de la primele semne de suferință în cuplu.
Suferința în cuplu apare atunci când unul sau ambii parteneri nu mai comunică eficient și orice dezacord sau punct de vedere contrar duce la conflicte, jigniri sau violență fizică. În astfel de cazuri, de cele mai multe ori, se pierde respectul, aprecierea și se instalează lupta pentru putere. Cei doi parteneri ajung să aibă păreri diferite asupra vieții, a modului în care trebuie cheltuiți banii sau petrecut timpul liber. De asemenea, treburile casnice sau creșterea copiilor nu pot fi aduse la un numitor comun.
Probleme precum distanțarea emoțională sau sexuală, infidelitatea, gelozia extremă și posesivitatea, controlul excesiv al unui partener asupra celuilalt sau păreri diferite în ceea ce privește relația cu părinții, socrii, frații sau prietenii, provoacă o mare suferință emoțională și fac parte din categoria motivelor pentru care cuplurile apelează cu succes la serviciile unui psihoterapeut.
Atunci când rănile sunt prea adânci pentru a mai putea repara ceva, psihoterapia de cuplu poate ajuta la încheierea în termeni amiabili a relației. Mulți parteneri care se despart sunt nevoiți să păstreze legătura pentru că au copii împreună și vor ca această schimbare să îi afecteze cât mai puțin.
Eu sunt Carmen Buţerchi, psiholog şi psihoterapeut atestat de Colegiul Psihologilor din România (cod personal 14130) din anul 2013, specializarea terapie de familie, cuplu și copii. Citește mai multe despre mine aici.
În cadrul ședințelor de psihoterapie găsești sprijin și rezolvare, fie că ești adolescent sau adult, mai multe informații aici.